İçerik Yönetim Sistemi Nelerdir?

PHP ile kodlanmış içerik yönetim sistemleri ya da kısaca PHP CMS’ler, içerik yönetim sistemleri arasında en popüler ve en çok rağbet görenlerdir. Kullanımları kolaydır. Öğrenmek kolaydır, kısa sürede profesyonel bir internet sitesi yapılabilir. PHP içerik yönetim sistemlerinin birçoğu ücretsizdir, hosting masrafları azdır, ve php kodu üzerinde değişiklik yapmak nispeten kolaydır. Hiç programlama ve kodlama bilmeyenler için de tabi ki arayüzler aracılığyıla istenildiği gibi internet sitesi ve blog yapma imkanı tanırlar. Genel anlamda en iyi içerik yönetim sistemi konusundan daha önce bahsetmiştik. Şimdi de PHP ile kodlanmış, birçoğu bilinen, bir kısmı pek de bilinmeyen ama göz atmaya değer CMS’ler, yani içerik yönetim sistemlerini anlatacağız.

İçerik yönetim sistemi, İYS ya da CMS, aracılığıyla hiçbir bilgisayar yazılım ya da kodlama bilgisi olmadan internet sitesi yapabilmek mümkündür, bu kadar popüler ve kullanışlı olma nedenlerinin arka planında bu vardır.
20 Popüler, Açık Kaynak Kodlu, Ücretsiz, PHP ile Yazılmış İçerik Yönetim Sistemi CMS

1. WordPress

WordPress etkili aynı zamanda kullanımı kolay bir içerik yönetim sistemidir. İlk olarak bir bloglama platformu olarak tasarlandı. Ancak, yavaş yavaş popüler oldu ve artık bazı yöntem ve eklentilerle etkili bir CMS’ye uyarlanabilir. WordPress SEO, yani arama motoru optimizasyonu ile ilgili de birçok eklentiye sahiptir. Webmasterlar tarafından en çok tercih edilen blog ve içerik yönetim sistemi platformudur.

2- Drupal

Drupal PHP’de yazılmış ücretsiz ve açık kaynak kodlu modüler framework and İçerik Yönetim Sistemidir(İYS). Küçük kişisel bloglardan büyük kurumsal ve siyasi sitelere kadar birçok çeşit web sitesi içerik yönetim sistemi olarak kullanılır.

3. Joomla

Joomla, web sitesi oluşturma ve güçlü online uygulamalar geliştirmenize olanak sağlayan, eski ve köklü İçerik Yönetim Sistemidir(CMS). Kullanım kolaylığı ve genişletilebilirliği dahil pek çok özelliği Joomla’yı en popüler Web sitesi yazılımı haline getirmiştir. Bunların da ötesinde, Joomla herkesin ücretsiz bir şekilde kullanabileceği açık kaynak kodlu bir çözümdür.

4. Frog CMS

Frog CMS, sunduğu dosya yönetimi için gerekli araçların yanı sıra hoş bir kullanıcı ara yüzü, her sayfa için esnek şablonlama, basit kullanıcı yönetimi ve izinleri ile içerik yönetimini basitleştirir.

5. SilverStripe

SilverStripe, Sapphire framework ile yapılmış bir PHP CMS’dir ve MVC tasarım modelini kullanır. Resmi sitesinden SilverStripe ile hazırlanmış sitelerin örneklerini görebilirsiniz.

6. Mambo

Mambo, basit web sitelerinden karmaşık kurumsal uygulamalara kadar her şeyde kullanılabilen çok özellikli, ödül kazanmış bir içerik yönetim sistemidir. Mambo ile hazırlanmış bazı sitelerin Joomla’ya geçmesine rağmen, Mambo’yu hala büyük bir İYS olarak değerlendirmek gerektir.

7. TYPOlight

TYPOlight bir PHP 5 CMS’dir ve canlı güncelleme, Ajax ve Web 2.0 teknolojilerinin kullanımı gibi çok sayıda özelliğe sahiptir.

8. Concrete5

Concrete5 basit bir yönetici arayüzüne sahip açık kaynak kodlu bir içerik yönetim sistemidir. Yönetici olarak giriş yaptıktan sonra düzenleme araç çubuğunu kullanarak web sayfasını düzenleyebilirsiniz.

9. Textpattern

Textpattern de başka bir popüler içerik yönetim sistemidir. Çalışması için en az PHP 4 gerekir ve çeşitli özelleştirmeler için kullanabileceğiniz birçok eklentiye sahiptir.

10. Symphony

Symphony şablonlama dili olarak XML/XSLT’yi kullanan bir İYS’dir. Symphony web sitelerinin URL yapısından yayımladıklarınızın bulunduğu ortama kadar sevdiğiniz her şeyi kişileştirmenizi sağlar. Programlamacı olmayan biri için bu CMS’yi öğrenmek karmaşık olabilir.

11. MODx

MODx hem PHP uygulama frameworkü hem de içerik yönetim sistemidir. MODx, Web 2.0 Ajax teknolojisini tamamen destekleyen bir API sunan ilk PHP içerik yönetim sistemidir.

12. Habari Project

Habari çok tavsiye edilen açık kaynak kodlu bir bloglama platformudur. Özellikle modern web barındırma çevreleri için yazılmaktadır ve modern nesne odaklı programlama tekniklerini kullanmaktadır.

13. CMS Made Simple

CMS Made Simple oldukça fazla özelleştirilebilir ve indirebileceğiniz çok sayıda Modüller bulunmaktadır. Belgelendirme eksiksiz olup takip etmesi kolaydır. Adı da üstünde olduğu gibi öğrenilmesi ve kullanılması oldukça kolaydır.

14. ImpressCMS

ImpressCMS topluluk tarafından geliştirilmiş bir İçerik Yönetim Sistemidir. Oldukça ölçeklenebilir ve online toplulukları yönetmek için çok faydalıdır.

15. Exponent CMS

Exponent web sitelerinin sayfalarının görüntülendiği şekliyle sayfa üzerinde düzenlenmesini sağlayan sezgisel ve esnek bir içerik düzenleme sistemdir. Resmi sitesinden modüller ve temalar da indirebilirsiniz!

16. MiaCMS

MiaCMS Mambo CMS’nin bir koludur. Güçlü ve genişletilebilir bir üçüncü taraf uzantı sistemi ve esnek site temalaştırma özellikleri bulunmaktadır. MiaCMS, OpenID’yi desteklemekle birlikte, istikrarlı ve yetkin bir İYS olarak düşünülebilir.

17. Jojo CMS

Jojo CMS arama motoru dostudur. Makalenizce SEO dostu URL varsa Jojo www/www olmayan alanlarla sizin yerinize ilgilenecektir. SEO dostu olmasının yanı sıra, Jojo ayrıca ürün veritabanları, bloglar, resim galerileri ya da hoşunuza giden ne varsa ekleyerek işlevselliğini de artırır.

18. TYPO3

TYPO3 Web’de ve dahili ağlarda şirket amaçları için geliştirilmiş Açık Kaynak Kodlu bir içerik yönetim sistemdir. Hazır-yapılmış arayüzler, fonksiyonlar ve modüllerin tamamını bünyesinde barındırırken, tam esneklik ve genişletilebilirlik sağlamaktadır.

19. Elxis CMS

Elxis CMS Arama Motoru Dostu URL, güçlü güvenlik, ayarlanabilir üye listesi ve tam kullanıcı profilleri gibi birçok özelliğe sahiptir. Otomatikleştirilmiş görevleri, modern tasarımı, AJAX teknolojisi ve çok dilli arayüzü daha üretken olmanıza yardımcı olur.

20. Chyrp

Chyrp hafif bir bloglama platformudur ve bloglama motoru olarak Twig’i kullanmaktadır. Tutorialları ve kullanıcı kılavuzları eksiksizdir ve ana sayfasından birçok yararlı modül indirebilirsiniz.