Trendyol gibi site kurmak maliyeti nedir?

Öncelikle sizde trendyol gibi siteniz olsun istiyorsanız teklif almak için tıklayın.

Modern endüstrinin en faydalı yönlerinden biri, bir dizi ürün ve hizmet için çevrimiçi pazaryerleridir Airbnb, Amazon Etsy ve eBay globalde bunu göstermektedir. Muazzam rekabete rağmen, çevrimiçi bir pazar yeri, internet çağında çekici bir iş konsepti olmaya devam ediyor.

2017’den 2022’ye kadar e-Ticaret uygulamalarında harcanan süre %92 ve e-Ticaret uygulama indirmeleri %11 artış oldu.

Çevrimiçi Pazar Yeri Nedir?

Çevrimiçi pazar, birden çok şirketin tüketicilere ürün veya hizmet satabildiği bir e-ticaret şirkettidir. Örneğin, Trendyol, Hepsiburada.com, n11.com, getir gibi.. Küreselde ise Amazon, Etsy, Airbnb ve eBay çevrimiçi pazarlardır. Gerçek şu ki, gelecekte  pek çok perakendeci, belki yüzlercesi, mallarını web sitesini ziyaret eden tüketicilere satacak ve bu çevrimiçi mağazaları bir pazar yeri haline getirecek.

Bir e-şirket, birçok işletmenin müşterilere mal veya hizmet sunabileceği bir çevrimiçi pazardır. Örneğin, çevrimiçi pazarlar Amazon,Trendyol, hepsiburada, N11, ikocarsi.com,  Etsy, Airbnb ve eBay’dir. İroni şu ki, birçok perakendeci ürünlerini web sitesine erişen müşterilere satmak istiyor fakat kendi e-ticaret sitesi olanda hatta olmayanda bu büyük pazaryerlerinde satış yapıyorlar ve hatta bu Pazar yerleri sayesinde ayakta kalabiliyorlar!

Tüketiciler birden çok satıcıdan alışveriş yapabilirler, bir kişi birden fazla ürünü çevrimiçi satın alım yaptığında, e-tüccarlar, birinin mallarını satın aldığına dair bir bildiri alır ve ardından her satıcı, bireysel olarak satın alınan ürünleri tüketiciye teslim edebilir.

 Bu, müşterinin birkaç satıcıyla bir çevrimiçi satın alma işlemi gerçekleştirmesine rağmen, müşteriye her satıcının malları ile ayrı ayrı gönderilmesini sağlar, yani bir ürünü birlikte satın aldığı her satıcıya bir gönderi kutusu sağlanır.

Temel olarak, çevrimiçi mağazada alışveriş yapmak, birçok e-ticaret satıcısından alışveriş yapmak ve aynı zamanda birden fazla işlem yapmak yerine tüm satıcılara tek bir işlemde ödeme yapabilme olanağı sağlar. Hatta bazı pazaryerlerinde birden fazla kredi kartı ile ödeme imkanı da sağlanmaktadır.

Dünyadaki online pazaryeri perakendecileri ortak bir özellikleri de , genellikle küçük bir alanda yerleşik olmalarıdır. Amazon, bir kitapçı çevrimiçi pazar yeri olarak başladı. Airbnb, San Francisco’da çevrimiçi bir platform olarak oda kiralamaya başladı. Genel olarak, çevrimiçi pazarlar bir nişe dayalıysa daha etkilidir, bu nedenle müşterilerin oradan satın almak için gerekçeleri vardır ve satın aldıklarında tüccarlardan ne bekleyeceklerini bilirler. Türkiye’de Trendyol’un küçük bir ofiste başladığı söylenmekte çiçeksepeti.com ise sadece çiçek satışı ile yolla çıkmıştı.

“İşbirlikçi ekonomi” veya “paylaşım ekonomisi” terimi, temel olarak atıl varlıklarını açık bir grup ortamında paylaşmak veya satmak için birlikte çalışan tüccarlardan oluştuğu için, genellikle bir çevrimiçi pazarı tanımlamak için kullanılır.

Pek çok nedenden dolayı, çevrimiçi pazar yerleri daha yaygın hale geliyor: Her şeyden önce, sahte tüccarlara ve dolandırıcılara karşı savunma yapmak için çevrimiçi pazar yeri sitelerinde müşteri güveni artırılıyor. İkinci olarak, çevrimiçi pazar yerleri, perakendeciler için atıl durumda olabilecek ürün veya hizmetlerden para kazanmanın gerçekçi bir yoludur ve nihayetinde çevrimiçi pazarlar, hem perakendecilerin hem de müşterilerin önemli niş pazarlarında birbirlerini destekleyebilecekleri bir topluluk duygusu yaratır. Bunu aslında hem satıcılar hem de müşteriler tarafından desteklenen evde yetiştirilen veya el yapımı ve zanaat ürünleri satışı olan Etsy çevrimiçi pazarından görüyoruz.

Pazaryerlerinde olması gereken özelliklerinin bazılarının listesi

Yöneticiler için

Gerçek zamanlı güncellemeler için kontrol paneli

Komisyonu belirleyebilme

Raporlar ve analizler

Müşteri yönetimi

fatura yönetimi

Stok yönetimi

Kategori yönetimi

vergi yönetimi

Satıcılar/Satıcılar için

Ayrıntıları alıcılarla görüşmek için sohbet sistemi

Stok yönetimi

Yaklaşan/geçmiş satın alımları ve alışveriş ayrıntılarını görüntüleyin

İşlem yönetimi

Satıcıya özel mağaza URL’leri ile kendi sayfalarını oluşturun

Sipariş yönetimi

Dahili sohbet sistemi

Raporlar ve analizler

Alıcılar için

Kişisel profilleri yönetin

Öğeleri seçmek ve satın almak için alışveriş sepeti

Listeleri görüntüle

Ürün Arama

Ödeme yöntemlerini yönetin ve işlem geçmişini görüntüleyin

Ayrıntıları satıcılarla görüşmek için sohbet sistemi

Yorum bırak

Bir Pazar Yeri Oluşturmanın Adımları

Trendyol veya Hepsiburada gibi pazarlama teknolojisinin sıfırdan ne sıklıkla geliştirilmek istediğini tartışalım.

1. Adım: Araştırma ve Analiz

Hiçbir zaman hemen üretim moduna geçemezsiniz. Trendyol, hepsiburada.com veya Etsy gibi gelişecek bir pazar yeri oluşturmak istiyorsanız, en yakın arkadaşlarınız eğitiminiz ve planınız olacaktır!  

Peki araştırmanızın konusu ne olmalı?

Rakip analizi

Her bir pazaryerinin kendine göre ana rakip ama başka rakipler de var. Her biri ayrı ayrı kişiselleştirilmiş özelliklerle birlikte gelir. İstediğiniz bir çok pazaryerini analiz et! Sektöre özgü siteleri kontrol edin, uygulama mağazası incelemelerini okuyun ve hizmetleri kendiniz deneyin. Bu stratejiler, rakiplerinizin güçlü yanlarını anlamanıza ve potansiyel ürününüzü farklılaştırabilecek yerleri tanımanıza yardımcı olur.

Alıcı Kişiliği Geliştirme

Genelde hiç kimse, herkese ulaşmak isteyen bir ürünü veya forumu tetikleyemez. Satışlar bu kadar yaygınsa, olası alıcılar çekilemez. Bunun yerine müşterinizi, mükemmel tüketiciyi tanımak için zaman ayırın. Bir pazar yeri oluşturduğumuz için satıcı ve alıcı olmak üzere en az iki kişiyi tanımlamanız gerekir. Alıcınızı daha açık bir şekilde tanımladığınızda, gelecekteki pazarlama stratejileriniz daha etkili olacaktır.

İşletme İçin Gelir Modeli

Belirli şekillerde, bir proje para kazandırabilir. Neyse ki pazaryerleri ile ilgili yazımızda bunlardan zaten bahsetmiştik. Para kazanma modelinden bağımsız olarak, uygulama sürecine başlamadan önce maksimum satışları tahmin etmeniz gerekir. Üyelik, maliyet ve gelir oranı arasında seçim yapın veya teklifinizin cazibesini artırmak için her ikisini de kullanın.

2. Adım: Platform Geliştirme

Bir pazar hem tedarikçiler hem de müşterilerle uğraşmak zorunda olduğundan, bir platform tasarlamak çok zor olabilir. Ama hiçbir şey imkansız değil!

Doğru yönetim ile rekabetçi ve nihayetinde başarılı olacaksınız. Bu iki ana noktaya odaklanın:

Kullanıcı Deneyimi Geliştirme

Bir UX tasarımcısı bir psikolog gibidir. Amacı, kullanıcıların motivasyonunu anlamak ve bir kullanıcı web uygulamanıza katıldığında beklentileri tahmin etmektir. UX tasarımcısının ana zorluğu, etkili mimarinin bu gereksinimlerini karşılamanın yollarını bulmaktır. Bir UX uzmanı, açık ve basit bir kullanıcı deneyimine dayanan bir arayüz çerçevesi oluşturur.

Kullanıcı Arayüzü Geliştirme

UI tasarımcısı, uygulamanın planı hazırlandığında oyuna katılır. Mevcut Pazar yerlerinin kitlelerini fethedecek bir pazar oluşturmak için tüketici arzularını aklınızda bulundurmalısınız. Renk, yazı tipi, tür ve dönüştürme seçeneklerinin tümü, sitenizin hedeflenen demografisini yansıtmalıdır.

İki ayrı uygulayıcı, UX ve UI programcıları olmak zorunda değildir (ve umarım değildir). Bunun yerine, birçok kullanıcı arabirimi tasarımcısı iyi bir kullanıcı deneyimine sahiptir ve sıfırdan kolayca derleyebilir. Yapmanız gereken, pazar yerinizin inşasını dışarıdan temin etmektir.

Bu tasarım aşaması bitene kadar bir prototipe sahip olmalısınız – potansiyel ürünün oluşturulabilen, doğrulanabilen ve gözden geçirilebilen bir taslağı olmalıdır.

3. Adım: Geliştirme ve Test Etme

Trendyol veya N11 gibi bir pazar yeri yapmayı hayal ediyorsanız, Bunların en iyi özelliklerinin tümünü anında tanıtabilirsiniz. Üretimde standart bir en iyi uygulama, asgari uygulanabilir bir ürünün üretimi ile başlamalıdır.

Yapımına başladığınız pazar yerinin temel işlevlerini tanımlayın. Bu özellikler, hedef müşterinizin özelliklerini karşılamak için gereken minimum işlevselliği sağlayabilir. Amaç, minimum miktarda sermaye ile mümkün olduğunca kolay bir temel uygulama oluşturmaktır. Ardından, bu MVP (minimal viable product) kontrolünü başlatıyoruz.

Gelecekteki müşterilerinizle MVP pazaryeri sunumunuzu test edin! Bu aşamadaki temel amacınız, halkın hizmetinizi istemesini sağlamaktır. Bu durumda. Tüketicileri dinleyin, fikirlerini dikkate alın ve teklifi geliştirin.

Mevcut olan pazaryerlerinin popüler iş modelini ve uygulama düzenini kopyalasanız bile şirketiniz kesin başarıdan uzaktır. Her şeyden önce, Trendyol gibi bilinen bir web sitesinin kullanılması, isimsiz bir işlemden vazgeçmek için özel bahaneler sağlamaz!

Pazaryeri sitesi oluşturma aşaması, hedef grupla güçlü bir işbirliği ve çok sayıda beyin fırtınası oturumu ve projesi içerir. Mevcut pazaryerlerinin pazarlarından en iyi şekilde yararlanın, ardından özel özellikleri birleştirin ve savaş alanındaki gerçek, güvenilir müşterilerle istişareler yoluyla bunları cilalayın.

4. Adım: Destek ve Ölçeklendirme

Bu aşamada MVP pazaryeri uygulamanızı başlattınız, ancak işiniz henüz bitmedi. Şimdi projenin en heyecan verici bölümünün başlangıcı. 4. Adım size gerçek müşterilerle etkileşim kurma, sonuçların ne kadar doğrulanmış (veya geçersiz) olduğunu ilk elden görme olanağı sunar.

Müşteri yorumlarını yorumlamak önemlidir. Kullanıcı incelemeleri, yenilikçi fikirler, yeni uygulamalar ve büyüleyici entegrasyonlar için sürekli teşvik edici bir kaynak olabilir. Uygulamayı büyütmeye devam edin, ancak mevcut müşterileri göz ardı etmeyin.

Müşterilere doğru bilgi ve teknik yardım sunduğunuzdan emin olun. Bu, müşteri sadakatini ve hizmetiniz için olumlu bir öneri olasılığını artırır.

Adım 5: Yineleyin, Yineleyin, Yineleyin.

İşte Bu adımdan sonra böyle bir Pazaryeri Sitesi ve Uygulamalarının size maliyeti ne olur yazacağız Herhangi bir tür uygulama veya web sitesi veya platform geliştirmenin yineleme ve iyileştirme kısmına yeterince vurgu yapamayız. Bunun nedeni, dünyanın bugünlerde son derece dinamik olmasıdır ve tüm zamanların en iyi platformlarından birini oluşturduğunuzu hissetseniz bile, HER ZAMAN iyileştirme için bir alan vardır. Platformunuz için belki kullanıcı arayüzünde veya belki UX’te veya belki arka uç kodunda geliştirilebilir alanlar mutlaka olacaktır.

Başarılı bir platform oluşturmak istiyorsanız sürekli yinelemelere ve iyileştirmelere açık olmalısınız.

Trendyol, Hepsi Burada, Çiçek Sepeti veya Sahibinden.com gibi Bir Pazaryeri Fiyatı Nedir? Ne kadara Kurulur?

 Eğer böyle bir platformu açık kaynak kodları üzerine yürütecekseniz OpenCart Multi Vendor gibi bir çok sistemi kullanabilirsiniz yazılım işinden anlamadığınızı düşünerek yazmış olduğumuz bu yazıya istinaden iyi bir yazılımcı ve tasarımcıların size böyle bir kurulum yapması 1500$ ile 2500$ arasındadır. Daha Junior bir yazılımcı bu tarz bir açık kaynak yazılımı size daha ekonomik fiyatlara kurabilir tabi mobil uygulamalar hariç buna uygun birde mobil uygulama bulmanız veya geliştirmeniz gerekebilir. Bunlarda ekstra maliyetlerdir. Birde Hazır yazılımları paketleyerek herkese satan firmalar var bunlarında yıllık maliyetleri yaklaşık 500$ 1500$ arası. Ama gerçek anlamda iyi bir pazaryeri yapmak istiyorsanız bu yukarıdakilerin hiç biri size yeterli gelmez en basit şekilde bir Pazar yeri sitesi uygulamaları ile birlikte 50.000$ ile 250.000$ arasında yapılabilir. Eğer daha geniş ve kapasiteli bir pazaryeri istiyorsanız Trendyol Hepsiburada veya Sahibinden.com gibi ilan içerikli bir yapı bunun maliyetin de 1,5 Milyon$’ dan başlayarak çok daha yukarılara kadar çıkabilir. Tabi bir yazılım ekibiniz olmadığı için aylık destek sözleşmelerini de bütçenizi planlarken hesaba katmalısınız.

Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçin

İş Alanına Özel Pazar Yerleri

Çiçek Satış Sektörü için Pazar Yeri

www.cicekmaster.com

Kuyumcu Sektörü için Pazar Yeri

www.ikocarsi.com

Emlak Sektörü için Sahibinden Benzeri Bir İlan Sitesi Referansı

www.emlakcibaba.com